Matru Panchakam sloka in English / Tamil / Sanskrit
नैरुच्यं तनुशोषणं मलमयी शय्या च सांवत्सरी ।
एकस्यापि न गर्भभारभरणक्लेशस्य यस्य क्षमः
दातुं निष्कृतिमुन्नतोऽपि तनयस्तस्यै जनन्यै नमः ॥ १ ॥
āstām tāvadiyam prasūtisamayē durvāraśūlavyathā
nairucyam tanuśōṣaṇam malamayī śayyā ca sāmvatsarī
ēkasyāpi na garbhabhārabharaṇaklēśasya yasya kṣamaḥ
dātum nişkṛtimunnatō'pi tanayaḥ tasyai jananyai namaḥ 1
ஆஸ்தாம்ʼ தாவதி³யம்ʼ ப்ரஸூதிஸமயே து³ர்வாரஶூலவ்யதா²
நைருச்யம்ʼ தனுஶோஷணம்ʼ மலமயீ ஶய்யா ச ஸாம்ʼவத்ஸரீ
ஏகஸ்யாபி ந க³ர்ப⁴பா⁴ரப⁴ரணக்லேஶஸ்ய யஸ்ய க்ஷம꞉
தா³தும்ʼ நிஷ்க்ருʼதிமுன்னதோ(அ)பி தனயஸ்தஸ்யை ஜனன்யை நம꞉1
गुरुकुलमुपसृत्य स्वप्नकाले तु दृष्ट्वा
यतिसमुचितवेषं प्रारुदो मां त्वमुच्चैः ।
गुरुकुलमथ सर्वं प्रारुदत्ते समक्षं
सपदि चरणयोस्ते मातरस्तु प्रणामः ॥ २ ॥
gurukulamupasṛtya svapnakālē tu dṛṣṭvā
yatisamucitavēṣam prārudō mām tvamuccaiḥ |
gurukulamatha sarvam prārudatte samakṣam
sapadi caraṇayōstē mātarastu praṇāmaḥ || 2 ||
கு³ருகுலமுபஸ்ருʼத்ய ஸ்வப்னகாலே து த்³ருʼஷ்ட்வா
யதிஸமுசிதவேஶம்ʼ ப்ராருதோ³ மாம்ʼ த்வமுச்சை꞉
கு³ருகுலமத² ஸர்வம்ʼ ப்ராருத³த்தே ஸமக்ஷம்ʼ
ஸபதி³ சரணயோஸ்தே மாதரஸ்து ப்ரணாம꞉ 2
न दत्तं मातस्ते मरणसमये तोयमपि वा
स्वधा वा नो दत्ता मरणदिवसे श्राद्धविधिना ।
न जप्तो मातस्ते मरणसमये तारकमनु:
अकाले सम्प्राप्ते मयि कुरु दयां मातरतुलाम् ॥ ३ ॥
na dattam mātastē maraṇasamayē tōyamapi vā
svadhā vā nō dattā maraṇadivasē śrāddhavidhinā
na japtō mātastē maraṇasamayē tārakamanuḥ
akālē samprāptē mayi kuru dayām mātaratulām || 3 ||
ந த³த்தம்ʼ மாதஸ்தே மரணஸமயே தோயமபிவா
ஸ்வதா⁴ வா நோ த³த்தா மரணதி³வஸே ஶ்ராத்³த⁴விதி⁴னா
ந ஜப்தோ மாதஸ்தே மரணஸமயே தாரகமனு:
அகாலே ஸம்ப்ராப்தே மயி குரு த³யாம்ʼ மாதரதுலாம் 3
मुक्तामणिस्त्वं नयनं ममेति
राजेति जीवेति चिरं सुत त्वम् ।
इत्युक्तवत्यास्तव वाचि मातः
ददाम्यहं तण्डुलमेष शुष्कम् ॥ ४॥
muktāmaṇistvam nayanam mamēti
rājēti jīvēti ciram suta tvam |
ityuktavatyāstava vāci mātaḥ
dadāmyaham taṇḍulamēṣa śuṣkam || 4 ||
முக்தாமணிஸ்த்வம்ʼ நயனம்ʼ மமேதி
ராஜேதி ஜீவேதி சிரம் ஸுத த்வம்
இத்யுக்தவத்யாஸ்தவ வாசி மாத꞉
த³தா³ம்யஹம்ʼ தண்டு³லமேஷ ஶுஷ்கம் 4
अम्बेति तातेति शिवेति तस्मिन्
प्रसूतिकाले यदवोच उच्चैः ।
कृष्णेति गोविन्द हरे मुकुन्द
इत्यहो जनन्यै रचितोऽयमञ्जलिः ॥ ५॥
ambēti tātēti śivēti tasmin
prasūtikālē yadavōca uccaiḥ |
kṛṣṇēti gōvinda harē mukundē -
tyahō jananyai racitō'yamañjaliḥ || 5 ||
அம்பே³தி தாதேதி ஶிவேதி தஸ்மின்
ப்ரஸூதிகாலே யத³வோச உச்சை꞉
க்ருʼஷ்ணேதி கோ³விந்த³ ஹரே முகுந்த³
இத்யஹோ ஜனன்யை ரசிதோ(அ)யமஞ்ஜலி꞉ 5
इति श्रीमत् शङ्कराचार्य विरचितं मातृपञ्चकम् सम्पूर्णम् ।
iti śrīmat śaṅkarācārya viracitaṃ mātṛpañcakam sampoornam
இதி ஶ்ரீமத் ஶங்கராசார்ய விரசிதம்ʼ மாத்ருʼபஞ்சகம் ஸம்பூர்ணம்